W sprawie regulacji unijnych dotyczących wędzonek w Krakowie odbyło się spotkanie, zorganizowane przez europosła Bogusława Sonika. Pojawili się na nim przedstawiciele branży wędliniarskiej, władze województwa oraz Główny Inspektor Sanitarny.
Spotkanie odbyło się po to, aby między innymi wypracować wspólne stanowisko i oświadczenie w sprawie problemu dotyczącego „najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych”. Bo tego właśnie dotyczy rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 835/2011. Zostało ono uchwalone w 2011 roku, a w życie wejdzie 1 września 2014.
Co ważne, przepisy w żaden sposób nie były konsultowane ani uchwalane przez Parlament Europejski. Na etapie konsultacyjnym w rozmowach brały udział państwa członkostwie, ale poza Łotwą, nikt nie protestował w tej sprawie.
– Nowe przepisy, szeroko komentowane przez media, budzą niepokój małopolskich producentów wyrobów wędzonych w sposób tradycyjny, szczególnie produktów regionalnych, które mogą nie mieć możliwości spełnienia nowych norm – mówił Bogusław Sonik, wyjaśniając powody zwołania spotkania.
czytaj więcej w:
Źródło: Onet.pl, 22.01.2014