6 grudnia 2006, 11:00

Polskie tradycje świąteczne jednoczą Europarlamentarzystów. W Brukseli w Parlamencie europejskim odbyła się prezentacja, przedstawiająca tradycje polskich Świąt Bożego Narodzenia. Inicjatorem uroczystości, która zgromadziła ponad 300 osób ze świata polityki i kultury, był europoseł Bogusław Sonik(EPP-ED). Organizacją zajęło się Muzeum Etnograficzne w Krakowie oraz Województwo Małopolskie. Zaprezentowana została szopka krakowska ze zbiorów Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli w Krakowie, którą wykonał Stanisław Paczyński(1923-2002). Twórca jest jednym z najbardziej uznanych szopkarzy – amatorów, jego dzieła zyskały uznanie u widzów i zdobyły pierwsze nagrody. Szopka prezentowana w Brukseli jest nagrodzona na konkursie szopek krakowskich w 1986 roku. Odwzorowuje ona architekturę Krakowa m.in. Wieżę Zagrodową Katedry na Wawelu, wyższą Wieże Katedry Mariackiej a także Bramę Floriańską. Nie zabrakło także Lajkonika oraz kwiaciarek i innych postaci na stałe wpisanych w obraz Rynku Głównego. Oprócz szopki goście mogli podziwiać tradycyjną polską choinkę(specjalnie na tę okazje przywieziona z krakowskich lasów), która przyozdabiały jabłka, orzechy, oraz specjalne ozdoby wykonane z opłatków tzw. światy. Choinka została ubrana przez Muzeum Etnograficzne w Krakowie w sposób charakterystyczny dla Metropolii w początkach XX wieku, kiedy to jeszcze do ozdabiania nie używano baniek. W uroczystości udział wzięli między innymi przedstawiciele Komisji Europejskiej, Ambasadorowie rezydujący w Brukseli, Wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego oraz parlamentarzyści ze wszystkich ugrupowań. Poseł Sonik w swoim wystąpieniu powiedział, że takie przedsięwzięcie jest organizowane w PE już po raz drugi oraz przypomina wszystkim Europejczykom o wspólnych korzeniach chrześcijańskich. W trakcie wieczoru w PE rozbrzmiewały polskie kolędy, zaśpiewane przez chór dzieci „Aniołki” działający przy Polskiej Misji Katolickiej w Brukseli. Poczęstunek (krakowskie ciasteczka) i kolędy zatrzymały na długo zgromadzonych gości zatopionych na chwilę w atmosferze polskich Świąt Bożego Narodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *