Bogusław Sonik Poseł na Sejm RP

Bogusław Sonik
Poseł na Sejm RP

14 marca 2011, 23:00

1300198823

Komisja Europejska wpisała chleb prądnicki na listę regionalnych specjalności o Chronionym Oznaczeniu Georgaficznym, co oznacza, że nazwa ta została zastrzeżona na terenie całej Unii Europejskiej.

O wpisanie do rejestru chleba prądnickiego, który wg tradycyjnej receptury został odtworzony w 2004 r. przez Piekarnię B. A. Madej, zabiegał krakowski piekarz Antoni Madej.

Chleb, którego nazwa pochodzi od nazwy wiosek nad strumieniem Prądnik, to drugi po obwarzanku produkt krakowski wpisany do rejestru. Wyróżnia go długotrwała świeżość, zachowywana przez 7 dni. Na co dzien chleb prądnicki wypiekany jest w bochnach o wadze 4,5 kg, choć okazjonalnie piecze się także bochny ważące 14 kg.