19 października 2011, 22:00
Dzisiaj w Brukseli przyjęty został raport parlamentarnej Komisji rolnictwa i rozwoju wsi wzywający Unię Europejską i rządy państw członkowskich do zwiększenia wysiłków i nakładów na rzecz ochrony pszczół.
Zwiększona śmiertelność tych owadów zagraża nie tylko produkcji żywności, ale również stabilności środowiska naturalnego. Szacuje się, że 76% produkcji żywności w Europie zależy od zapylania przez pszczoły.
Problem gwałtownego zmniejszania się populacji owadów zapylających i skutki tego zjawiska dla rolnictwa były już przedmiotem debat w Parlamencie Europejskim m.in. w czerwcu br. W czasie konferencji „Pollinators & Agriculture in Europe” Poseł Bogusław Sonik poprowadził panel zatytułowany „Pszczoły miodowe w kontekście zrównoważonego rolnictwa”. W trakcie tego spotkania zaprezentowany został raport analizujący trendy zmian w populacjach owadów zapylających.
(Źródło: Puls Biznesu)