Działalność

Rozporządzenie KE nr 835/2011

Obrazek%201

Źródło problemów

Począwszy od 1 września 2014 roku zacznie obowiązywać rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 835/2011, w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych.

Regulacje te obligują europejskich właścicieli zakładów specjalizujących się w produkcji wyrobów wędzonych tradycyjnymi metodami do zmniejszenia zawarcia benzo(a)apiernu
z 5,0 do 2,0 mikrogramów na kilogram w mięsie wędzonych i produktach mięsnych wędzonych. 

Nowe przepisy, szeroko komentowane przez media, budzą niepokój małopolskich producentów wyrobów wędzonych w sposób tradycyjny, szczególnie produktów regionalnych, które mogą nie mieć możliwości spełnienia nowych norm.

W sprawę aktywnie zaangażował się Poseł Bogusław Sonik, który skierował pytanie do KE.

Pełną treść rozporządzenia znajda Państwo tutaj.

Załączniki

Powiązane tematy