Komunikat

Produkty wędzone - spotkanie w Krakowie

Obrazek2

W poniedziałek, 20 stycznia 2014 r. o godzinie 11.00 w sali konferencyjnej Instytutu Cervantesa przy ul. Kanoniczej 12 w Krakowie Poseł Bogusław Sonik organizuje spotkanie robocze w kwestii rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 835/2011, w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych. Nowe przepisy, szeroko komentowane przez media, budzą niepokój małopolskich producentów wyrobów wędzonych w sposób tradycyjny, szczególnie produktów regionalnych, które mogą nie mieć możliwości spełnienia nowych norm.

Na spotkanie zaproszeni zostali m.in.: przedstawiciele producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych, Wojewoda Małopolski – Pan Jerzy Miller, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego – Pan Marek Sowa, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – Pani Izabela Byszewska oraz przedstawiciele Rady Gospodarki Żywności oraz technolodzy żywności z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Uniwersytetu Śląskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Liczę, że spotkanie będzie płaszczyzną do wypracowania wspólnego stanowiska wszystkich zainteresowane tematem stron  tj. reprezentacji producentów, przedstawicieli władz i instytucji zainteresowanych tematem – komentuje Sonik.

Począwszy od 1 września 2014 roku zacznie obowiązywać rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 835/2011, w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych.

Regulacje te obligują europejskich właścicieli zakładów specjalizujących się w produkcji wyrobów wędzonych tradycyjnymi metodami do zmniejszenia zawarcia benzo(a)apiernu z 5,0 do 2,0 mikrogramów na kilogram w mięsie wędzonych i produktach mięsnych wędzonych. 

Powiązane tematy